About

Mijn naam is Bas van Nieuwland (1999, Nijmegen) en ik ben fotograaf, filmrecensent en onafhankelijk filmmaker. Na succesvol de Havo te hebben afgerond met het profiel Cultuur en Maatschappij volg ik nu de HBO-opleiding Toegepaste fotografie en Beeldcommunicatie aan De Fotovakschool in Venlo.

Al van jongs af aan heb ik de drang om beelden te maken om mezelf uit te drukken. In mijn basisschooltijd tekende ik heel veel en ik maakte op mijn 10e al stop-motion animaties met Lego. Vanaf mijn 12e richtte ik me meer op handgetekende animatie en vanaf mijn 15e kreeg ik steeds meer interesse in live-action film en fotografie. In 2016 maakte ik samen met vrienden van school de korte Horror-film Mysteria. Een eerbetoon aan Alfred Hitchcock en Dario Argento, twee idolen die ik erg bewonder.

Naast film en fotografie interesseer ik me ook heel erg in Geschiedenis. Kerken, kastelen en oude cultuurlandschappen zijn niet voor niets mijn favoriete onderwerpen voor foto’s. Het prettige aan de natuur vind ik dat je erin kan ontsnappen aan het moderne leven. In die zin sluit mijn visie goed aan op die van de Romantiek. De romantische schilders zijn niet voor niets inspiraties voor mijn fotografie.

Ervaring

Columnist – Parochieblad H. Johannes De Doper Ottersum (2013-2017)
Filmrecensent – It’s Only A Movie.nl (2017-heden)

 

Publicaties

Beeldanalyse – Caspar David Friedrich ‘Der Mönch am Meer’ (2016, DUO)
Profielwerkstuk – Alfred Hitchcock en de Giallo (2017, DUO)
Werkstuk – Europese Unie: Verenigd, maar voor hoe lang nog? (2017, DUO)
Onderzoeksrapport – Het romantische landschap (2017, De Fotovakschool)